Κέντρο Λογοθεραπείας,
Κέρκυρα

Διαταραχές ροής ομιλίας - Τραυλισμός


Διαταραχές ροής ομιλίας - Τραυλισμός

Τραυλισμός

Ο τραυλισμός είναι μία πάθηση που επηρεάζει την ομαλή ροή της ομιλίας. Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να κομπιάζουμε κάπου-κάπου, αλλά αυτό που ξεχωρίζει τον τραυλισμό είναι το είδος και η συχνότητα αυτού του "κομπιάσματος". Ο τραυλισμός αρχίζει συνήθως μεταξύ 2 και 5 ετών. Κάποιες φορές μπορεί να αρχίσει στο Δημοτικό, σπανιότερα κατά την εφηβεία, και ακόμα πιο σπάνια κατά την ενήλικη ζωή

Γιατί συμβαίνει;

Δεν είναι ακόμα γνωστό τι προκαλεί τον τραυλισμό. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Λογοπαθολόγων & Ακουολόγων (A.S.H.A.), ο τραυλισμός μπορεί να προκαλείται από διαφορετικούς παράγοντες σε κάθε άνθρωπο, ή να είναι αποτέλεσμα συνδιασμού αιτιών. Επίσης, τα αίτια έναρξης του τραυλισμού μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από τα αίτια που τον συντηρούν ή τον επιδεινώνουν. Πιθανές αιτίες που προκαλούν τραυλισμό είναι: μία δυσκολία του παιδιού να συντονίσει τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για να μιλήσουμε (π.χ. αναπνοή, ενεργοποίηση μυών της γλώσσας κ.ά.), ο τρόπος που μιλάμε σε ένα παιδί, ο ρυθμός ανάπτυξης της ομιλίας ενός παιδιού, ή τέλος διάφοροι στρεσογόνοι παράγοντες του περιβάλλοντος. Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο τραυλισμός προκαλείται από συναισθηματικά τραύματα (σοκ).

Χαρακτηριστικά

Ο τραυλισμός μπορεί να εμφανίζει ένα ή όλα από τα παρακάτω:

  • Επανάληψη ήχων (μπ-μπ-μπάλα), συλλαβών (μα-μα-μα-μαμά), λέξεων ή και φράσεων (με λε-με λε-με λένε Νίκο).
  • Ορμητική ομιλία (σαν να θέλει το άτομο να πει καθαρά όσα προλαβαίνει) και μετά "μπλοκάρισμα".
  • Συνοδευτικές συμπεριφορές και τικ (όπως άνοιγμα-κλείσιμο ματιών ή
  • χτύπημα ποδιού στο πάτωμα, μυϊκή ένταση στο στόμα και το σαγόνι, τρέμουλο κ.ά.)
  • Διαφοροποίηση στην ένταση του τραυλίσματος, ανάλογα με την κατάσταση (π.χ. λιγότερο με τους οικείους, περισσότερο με τους ξένους ή όταν υπάρχει άγχος, καθόλου όταν τραγουδάει κ.ά.)
  • Μία αίσθηση ότι το άτομο δεν έχει έλεγχο πάνω στην ομιλία του, η οποία δημιουργεί φοβία για κάποιες λέξεις ή ήχους, προκαλεί αποφυγή ή αντικατάσταση δύσκολων λέξεων ή και αποφυγή μιας κατάστασης συνολικά.

Διάγνωση και θεραπεία

  Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, σχεδόν όλα τα παιδιά κατά την ανάπτυξή τους (συνήθως μεταξύ 2 και 5 ετών) περνάνε μία φάση κατά την οποία κομπιάζουν όταν μιλάνε. Παρόλα αυτά, ο λόγος τους βγαίνει καθαρά και αβίαστα. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά και γίνονται καλύτερα στην επικοινωνία, αυτό το κόμπιασμα συνήθως υποχωρεί. Εάν δούμε ότι το φυσιολογικό αυτό κόμπιασμα συνοδεύεται από έντονη προσπάθεια και μυϊκή ένταση ή ότι είναι υπερβολικά συχνό, είναι καλό να αναζητήσουμε την βοήθεια ενός λογοθεραπευτή, ο οποίος θα παίξει με το παιδί, θα κάνει μία σειρά δοκιμασιών, θα αναλύσει λεπτομερώς τον λόγο του και θα μας καθοδηγήσει για το πώς πρέπει να δράσουμε. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί απλώς να μας καθησυχάσει ενώ σε άλλες μπορεί να κρίνει απαραίτητη την έναρξη λογοθεραπευτικού προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τους ενήλικες, ο λογοθεραπευτής, θα καταγράψει το ιστορικό του τραυλισμού, θα υποβάλει τον ενήλικα σε μία πλήρη αξιολόγηση, και αφού αναλύσει λεπτομερώς τον λόγο του θα φτιάξει ένα απολύτως εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας, συνδιάζοντας λογοθεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους με ειδικά προγράμματα, αλλά και αξιοποιώντας την συμβολή του περίγυρου και της οικογένειας, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχία της θεραπείας.