Κέντρο Λογοθεραπείας,
Κέρκυρα

Δίγλωσσα παιδιά: Τι πρέπει να ξέρεις;


Μέσα στα πρώτα 4 χρόνια ζωής τα παιδιά κατακτούν τη γλώσσα. Όχι μόνο απορροφούν τα γλωσσικά ερεθίσματα απο το περιβάλλον τους σαν σφουγγάρια, αλλά είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τη προσωδία, δηλ. το ρυθμό και τη βασική μελωδία της μητρικής τους γλώσσας.

 

Δίγλωσσος θεωρείται εκείνος που κάνει συχνή χρήση δυο γλωσσών στην επικοινωνιακή του επαφή με τους άλλους. Αν ένα μωρό απο τη στιγμή που θα γεννηθεί αφουγγράζεται δυο γλώσσες, τις μαθαίνει και τις δυο με την ίδια ευκολία που θα μάθαινε τη μία μόνη της.

Γιατί και πότε γίνεται δίγλωσσο;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν οτι το ιδανικό χρονικό διάστημα για να μάθει ένα παιδί δυο γλώσσες ταυτόχρονα είναι απο 0 έως 7 ετών. Κάθε γλώσσα χρησιμοποιεί ένα μοναδικό σύνολο ήχων και τα μωρά γεννιούνται με την ικανότητα να μπορούν να διακρίνουν όλους τους ήχους. Ο εγκέφαλος προσαρμόζεται έτσι ώστε να ταιριάζει τέλεια με την μητρική γλώσσα, ενώ στη περίπτωση των μωρών που μαθαίνουν ταυτόχρονα δυο γλώσσες ο εγκέφαλος "χτίζει" δυο σύνολα νευρωνικών κυκλωμάτων,ένα δηλαδή για κάθε γλώσσα.

Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας είναι πιο εύκολη μέχρι την ηλικία των επτά ετών, αφού η ικανότητα αυτή μειώνεται αξιοσημείωτα όταν το παιδί πηγαίνει στο σχολείο και κυρίως μετά την εφηβεία.

Είναι πρόβλημα; 

Σε παιδιά που έχουν φυσιολογική ανάπτυξη λόγου, το δίγλωσσο περιβάλλον δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Πρόβλημα μόνο μπορεί να δημιουργηθεί στις περιπτώσεις που κάποιο παιδί εμφανίζει καθυστέρηση λόγου. Στις περιπτώσες αυτές το δίγλωσσο περιβάλλον επηρεάζει την εξέλιξη του λόγου και χρειάζεται η συμβουλή του λογοθεραπευτή.